Domowe herbatniki z czekoladą są jednymi z moich ulubionych
ciasteczek. Kruche ciastka z czekoladą smakiem nie odbiegają od znanej
nam sklepowej wersji tych herbatników. Domowe herbatniki z czekoladą
mogą tworzyć doskonałą bazę do różnych wypieków, zarówno na ciepło jak i
na zimno. Domowe ciasta z herbatnikami skradną nam serca, gdyż będziemy
mieli pewność, że są bez żadnych niezdrowych dodatków. Są szybką, nie
drogą, a zarazem smaczną alternatywą dla herbatników kupowanych w
sklepie.
Składniki:
300 g mąki
125 g miękkiego masła
100 g czekolady
50 g śmietany 12%(koło 5 łyżek)
30 g cukru pudru(3 łyżki)
Wszystkie składniki połącz ze sobą. Uformuj kulę. Wstaw do zamrażarki na 30 minut. Po wyjęciu z zamrażarki podziel ciasto na dwie części. Każdą część rozwałkuj na grubość około 3 mm. Pamiętaj o podsypywaniu mąką. Ciasto pokrój na podłużne pasy, następnie w poprzek( powinien powstać mały prostokącik). Ciastka układamy w odstępach na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Maczamy w czekoladzie wystudzone herbatniki.
Smacznego!
Źródło:
http://www.mojewypieki.com/post/herbatniki-petit-beurre
Składniki:
300 g mąki
125 g miękkiego masła
100 g czekolady
50 g śmietany 12%(koło 5 łyżek)
30 g cukru pudru(3 łyżki)
Wszystkie składniki połącz ze sobą. Uformuj kulę. Wstaw do zamrażarki na 30 minut. Po wyjęciu z zamrażarki podziel ciasto na dwie części. Każdą część rozwałkuj na grubość około 3 mm. Pamiętaj o podsypywaniu mąką. Ciasto pokrój na podłużne pasy, następnie w poprzek( powinien powstać mały prostokącik). Ciastka układamy w odstępach na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Maczamy w czekoladzie wystudzone herbatniki.
Źródło:
http://www.mojewypieki.com/post/herbatniki-petit-beurre
Komentarze
Prześlij komentarz