Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciastka waniliowo-cynamonowe

Ciastka waniliowo-cynamonowe powstały na skutek przypadku. Grzebiąc w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów spotkałam się z pięknie wyglądającymi ciastkami na stronie mojewypieki.pl. Pomysł i szybkość zrobienia duńskich ciastek waniliowo-cynamonowych od razu mi się spodobał. Choć nie obeszło się bez małej inwencji twórczej, czyli dodania cynamonu. Efekt okazał się zaskakujący. Ciasta stały się doskonałą przekąską w ciągu dnia, która dodaje energii.
Składniki:
200 g masła
200 g mąki
150 g cukru pudru
80 g mielonych migdałów
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
20 g cynamonu(2 płaskie łyżeczki)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
1 jajko
Migdały mielimy.Mąkę, cukier puder,cukier waniliowy, proszek do pieczenia, migdały, cynamon łączę ze sobą. Dodaje zimne masło. Całość łączę, tak aby uzyskać konsystencję kruszonki. Dodaje jajko. Łączę składniki, aż uzyskam jednolite ciasto.
Worek cukierniczy napełniam masą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam małe porcje ciastek. Blachę wkładam do lodówki na 60 minut, aby ciastka się schłodziły.
Po godzinie wyjmuję chłodne ciastka z lodówki. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Ciastka wkładam na 7-10 minut do 190-200 stopni. Studzę.
ciasteczka cynamonowe, ciasteczka waniliowe, ciasteczka waniliowo-cynamonowe

Smacznego !
Źródło:http://www.mojewypieki.com/post/dunskie-ciastka-waniliowe

Komentarze

Popularne posty

Drukuj