Sernik karakuł to jeden z najpopularniejszych ciast w Polsce.
Przepis na sernik karakuł znajdziemy w większości książek kucharskich,
jak i w wielu cukierniach. Tym co wyróżnia ten sernik z pośród innych
jest niewątpliwie kakaowy kruchy spód. Sernik karakuł może być
przygotowywany zarówno z sera twarogowego jak i homogenizowanego. Dziś
przedstawie wam wersje klasyczną na bazie tego pierwszego sera. Moim
zdaniem ten niezwykle prosty sernik karakuł sprawdzi się idealnie
podczas komunii czy świąt. Lubicie sernik karakuł?
Składniki:
ciasto
300 g mąki pszennej(2 szklanki)
200 g masła(1 kostka)
80 g mąki krupczatki(około 1/2 szklanki)
30 g cukru pudru(3 łyżki)
30 g kakao( 3 czubate łyżki)
20 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki)
3 żółtka
masa serowa
1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego
100 g masła
100 g cukru(1/2 szklanki)
100 g rodzynek
30 g budyniu waniliowego(1 opakowanie)
30 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
10 g mąki pszennej(1 łyżka)
4 żółtka
5 białek
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 45
minut. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą cześć ciasta
rozwałkowujemy. Ciasto układamy na wysmarowanej masłem i obsypanej bułką
tartą formie. Podpiekamy 10 minut w 160 stopniach.
Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. Odcedzamy. Żółtka ucieramy z cukrem.
Dodajemy miękkie masło. Ucieramy na puszystą masę. Stopniowo partiami
dodajemy ser. Ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rodzynki
mieszamy z mąką pszenną. Dodajemy do sera. Mieszamy łyżką. Do masy
serowej dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy
drewnianą łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Ubite
białka powili, partiami dodajemy do masy serowej. Mieszamy.
Gotową masę nakładamy na podpieczony spód. Na górze ścieramy na tarce
pozostałe ciasto kakaowe, tworząc kruszonkę. Pieczemy około 1 godziny w
180 stopniach. Studzimy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz