Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Sernik krakowski

Sernik krakowski to znany i prosty sernik, który często króluje na moim stole podczas świąt. Sernik krakowski występuje również pod nazwą sernik z kratką. Można powiedzieć, iż ile cukierników to tyle interpretacji tego przepisu. Klasyczna wersja sernika krakowskiego składa się z kruchego ciasta, puszystej masy serowej oraz charakterystycznej kratki ozdobionej lukrem. Sernik krakowski to tradycja, która nigdy nie przeminie.
Składniki:
ciasto
300 g mąki pszennej(2 szklanki)
100 g masła
30 g cukru pudru(3 łyżki)
3 żółtka
ew. 20 g śmietany 12%(2 łyżki)
masa serowa
1 kg sera trzykrotnie mielonego
200 g cukru(1 szklanka)
125 g rodzynek
100 g masła
30 g mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
30 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
4 jajka
1 żółtko
aromat waniliowy
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do pieczenia. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto podpiekamy 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Rodzynki moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy na kogel-mogel z cukrem. Dodajemy miękkie masło. Nadal ucierając dodajemy partiami mielony ser. Rodzynki posypujemy mąką. Dodajemy rodzynki do masy serowej. Do masy dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną oraz aromat. Mieszamy ręcznie.
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej. Mieszamy delikatni, aby nie zniszczyć piany. Masę serową wykładamy na podpieczony spód.
Z pozostałe ciasto cienko wałkujemy. Wycinamy nożem wąskie paski. Passy układamy na masie serowej tworząc tzw. kartkę.Gotową kratkę smarujemy żółtkiem. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Studzimy.
sernik krakowski, sernik

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj