Sernik krakowski to znany i prosty sernik, który często króluje
na moim stole podczas świąt. Sernik krakowski występuje również pod
nazwą sernik z kratką. Można powiedzieć, iż ile cukierników to tyle
interpretacji tego przepisu. Klasyczna wersja sernika krakowskiego
składa się z kruchego ciasta, puszystej masy serowej oraz
charakterystycznej kratki ozdobionej lukrem. Sernik krakowski to
tradycja, która nigdy nie przeminie.
Składniki:
ciasto
300 g mąki pszennej(2 szklanki)
100 g masła
30 g cukru pudru(3 łyżki)
3 żółtka
ew. 20 g śmietany 12%(2 łyżki)
masa serowa
1 kg sera trzykrotnie mielonego
200 g cukru(1 szklanka)
125 g rodzynek
100 g masła
30 g mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
30 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
4 jajka
1 żółtko
aromat waniliowy
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1
godzinę. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część rozwałkowujemy i
wykładamy nią formę do pieczenia. Formę smarujemy masłem i posypujemy
bułką tartą. Ciasto podpiekamy 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Rodzynki moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy. Żółtka
oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy na kogel-mogel z cukrem. Dodajemy
miękkie masło. Nadal ucierając dodajemy partiami mielony ser. Rodzynki
posypujemy mąką. Dodajemy rodzynki do masy serowej. Do masy dodajemy
budyń, mąkę ziemniaczaną oraz aromat. Mieszamy ręcznie.
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Ubite białka dodajemy
do masy serowej. Mieszamy delikatni, aby nie zniszczyć piany. Masę
serową wykładamy na podpieczony spód.
Z pozostałe ciasto cienko wałkujemy. Wycinamy nożem wąskie paski. Passy
układamy na masie serowej tworząc tzw. kartkę.Gotową kratkę smarujemy
żółtkiem. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Studzimy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz