Recent Posts

wtorek, 12 grudnia 2017

Sałatka z szynką szwarcwaldzką, dipem z suszonych pomidorów i przekąską – kompletna dietetyczna kolacja

Dzisiaj trochę inaczej, bo prezentuję całe dietetyczne danie. A dokładnie kolację. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i wykorzystacie przepis u siebie w domu. Polecam.



Składniki: na dwie porcje
  • 1 mini sałata rzymska
  • 4 plasterki szynk szwarcwaldzkiej
  • 2 ogórki korniszony
  • Kawałek marynowanej papryki
  • Mini puszka groszek z kukurydzą
  • 1 średnia marchew – około 200 g
  • 200 g korzenia selera
  • 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos do sałatki (knorr ogrodowy)
  • 2 tosty pełnoziarniste





Wykonanie:

Suszone pomidory odsączamy i pozbywamy się oleju. Kroimy na kawałki. Razem z jogurtem, czosnkiem umieszczamy w mikserze/ można użyć blendera. Miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowany dip wykładamy do miseczek. Sałatę rzymską kroimy wzdłuż i na kawałki. Wykładamy na talerz. Z szynki szwarcwaldzkiej usuwamy tłuszcz – to się nam nie przyda. Kroimy na kawałki i wykładamy na sałacie. Dalej odsączony groszek z kukurydzą, pokrojone ogórki korniszony i kawałki papryki. Sos do sałatki robimy bez dodatku tłuszczu – gęstnieje po chwili. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Marchew i seler kroimy w spore słupki. Będziemy je moczyć w dipie. Grzanki opiekamy w tosterze aby były chrupiące. Kroimy na trójkąty i wykładamy na talerze. Teraz wystarczy usiąść i delektować się kolacją. SMACZNEGO.


Wartość kaloryczna 1 porcji: około 300 kcal

0 komentarze:

Prześlij komentarz