Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Jogurt i pozostałe produkty mleczne-informacje, rodzaje

Mleko jest jednym z najpopularniejszych produktów nabiałowych w Polsce. Jednak nie możemy zapominać o pozostałych. Równie zdrowym i znanym w naszym kraju produktem na bazie mleka jest jogurt.
Czym jednak jest jogurt? Prawdziwy jogurt powinien składać się wyłącznie z mleka i bakterii. Sam jogurt powstaje w procesie fermentacji mleka i bakterii. Prawdziwy jogurt nigdy nie jest jednolity. Jogurt staje się gładki w momencie wymieszania. Jogurt pozytywnie wpływa na nasz organizm. Pomaga między innymi zwalczyć infekcje.
Czym wyróżnia się prawdziwy jogurt na tle innych? Podstawowa zasada przy jogurtach to jak najmniejszy skład. Im mniej składników tym lepiej. Na opakowaniu powinien znależć się informacja jaki jest rodzaj szczepu bakterii używany przy produkcji danego jogurtu. Powinniśmy wystrzegać się jogurtów 0%, które nie zawierają prawie żadnych bakterii oraz takich, które posiadają w swoim składzie zagęstniki. Czytając etykiety trzeba również mieć na uwadze jogurty smakowe i ich skład.
Rodzaje jogurtu:
1)jogurt naturalny
2)jogurt grecki
3)jogurt smakowy
Innym bardzo popularnym produktem fermentowanym jest Kefir. Kefir prawdopodobnie pochodzi z Kaukazu. W latach 30. XX wieku stał się popularny w Rosji. Obecnie nadal cieszy się dużą popularnością w Europie Wschodniej i Środkowej. Kefir powstaje w procesie fermentacji mleka przy użyciu grzybków kefirowych. Skład poszczególnych witamin zależy od użytego mleka, tłuszczu, ziaren kefirowych oraz warunków produkcji. Jednak na pewno możemy powiedzieć, iż kefir zawiera witaminy z grupy B, magnez, wapń oraz biotyny. Picie kefiru pozytywnie wpływa na układ imunologiczny, rozwój ostreoporozy czy cholesterol.
Maślanka:powstaje jako produkt uboczny mleka. Ulega fermentacji. Ma lekko orzechowy smak. Maślanka jest lekkostrawna i nisko kaloryczna. Jest dobrym produktem odkwaszającym. Znajdziemy w niej dużo wapnia, co sprawi, iż pokryjemy w 20% dzienne zapotrzebowanie na ten minerał. Maślanka świetnie nadaje się do różnego rodzaju sosów, dań miesnych. Po otwarciu powinniśmy spożyć ją w ciągu 24 godzin.
Śmietana: jest produktem mlecznym. Na półkach znajdziemy przeróżne rodzaje. Jednak jaką wybrać? Tak naprawdę wszystko zależy od rodzaju tłuszczu. Wyróżniamy:
1)9% czyli najlepsza do kawy
2)12% czyli do sałatek
3)18% czyli do sosów, zup
4)22% czyli do sosów
5)30% czyli do kremów i deserów
6)36% czyli do deserów
7)42% czyli do ubijania prawdziwego masła.

Źródło:http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jogurt-ktore-jogurty-sa-najzdrowsze-raport_36661.html
http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/56,123978,11581152,ozywcza-moc-jogurtu,,1.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kefir-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-zdrowotne_44738.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/maslanka-wlasciwosci-i-wartosc-odzywcza_44666.html
https://kuchnia.wp.pl/rodzaje-smietany-praktyczny-poradnik-w-kuchni-6133522528085633a

Komentarze

Popularne posty

Drukuj