Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Jak zrobić ciasto kruche ?

Jak zrobić ciasto kruche? Można powiedzieć, że ile kucharek tyle wersji. Ja jednak postaram się usystematyzować wiedzę oraz przepisy.
Ciasto kruche ma szereg zastosowań w kuchni. Nie wyobrażam sobie bez niego sernika czy szarlotki. Na bazie ciasta kruchego powstają przepyszne rogaliki czy ciasteczka. Możliwości jest bardzo dużo, wszystko zależy od naszej wyobrażni.
Jakie proporcje składają się na ciasto kruche? Tak naprawdę to 3:2:1 czyli 300 g mąki, 200 g masła i 100 g cukru pudru.
Dlaczego musi być użyty cukier puder a nie biały? Dlatego, że cukier biały pali się pod wpływem wyższej temperatury.
Jaka jest różnica pomiędzy ciastem kruchym a półkruchym? Ciasto półkruche zawiera dodatek proszku do pieczenia. Przez to nieco rośnie pod czas pieczenia.
Co daje obecność śmietany i jajek w cieście? Obecność jajek sprawia, iż składniki ciasta łatwiej się ze sobą łączą. Śmietaną możemy zastąpić połowę masła.
Jaki powinien być czas chłodzenia? Możemy chłodzić zarówno w lodówce jak i w zamrażarce. Powinien być od 60-120 minut.
Podstawowy przepis na ciasto kruche(słodkie):
Składniki:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
Suche składniki łączymy ze sobą. Następnie dodajemy pokrojone zimne masło i żółtka. Zagniatamy szybko i chłodzimy w lodówce minimum 45 minut.
Podstawowy przepis na ciasto kruche(słone):
Składniki:
300 g mąki
200 g masła
1 jajko
sol
Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jajko i masło. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Podstawowy przepis na ciasto półkruche:
Składniki
300 g mąki
100 g masła
100 g cukru pudru
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
2 żółtka
Suche składniki łączymy ze sobą. Dodajemy żółtka, masło. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Przepis na ciasto kruche z dodatkiem śmietany:
Składniki:
300 g mąki
150 g masła
100 g cukru pudru
50 g śmietany 12%
3 żółtka
Suche składniki łączymy ze sobą. Dodajemy masło, śmietanę oraz żółtka. Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 50 minut do lodówki.
Przepis na ciasto kruche z całymi jajkami:
Składniki:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 jajka
1 żółtko
Suche składniki łączymy ze sobą. Dodajemy jajka, żółtka i masło. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Przepis na ciasto półkruche z dodatkiem jajek i śmietany:
Składniki:
300 g mąki
125 g masła
100 g cukru pudru
30 g śmietany
20 g proszku do pieczenia
3 jajka
Suche składniki łączy ze sobą. Dodajemy jajka, śmietanę i masło. Zagniatamy ciasto i umieszczamy je w lodówce na 65 minut.
Przepis na ciasto kruche na miękkim maśle:
Składniki:
300 g mąki
120 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jajko, żółtka, miękkie masło. Zagniatamy lub krótko miksujemy ciasto do połączenia się składników. Umieszczamy ciasto na 100 minut w lodówce.
Uwagi !
1) Najlepiej jest używać do ciasta zimnego masła.
2) Dodanie całych jajek sprawi, że szybciej zagnieciemy ciasto, jednak w efekcie ciasto będzie twardsze.
3) Polecam jednak dodawać do ciasta żółtka lub jajka i żółtka, Ciasto w tedy będzie kruche.
4) Pamiętajmy aby jak najkrócej zagniatać ciasto kruche ręcznie.
5) Możemy przesiać mąkę i cukier puder przed połączeniem składników.
6) Małe ciasteczka pieczemy około 10 minut w 200 stopniach, a spody i babeczki około 15 minut w 200 stopniach.

ciasto kruche


 Źródło:”Kuchnia Polska”, s. 612-613.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj