Krem cytrynowy to jeden z najpopularniejszych kremów do ciast czy
ciasteczek. Jednym z najbardziej znanych jest oczywiście lemon curd.
Krem ten jest tak naprawdę połączeniem soku z cytryn, cukru i masła.
Nie wszystkim jednak odpowiada tak kwaśny krem. Poniżej przedstawiam wersje lemon curd łagodną. Łagodny lemon curd
Składniki:
2 cytryny
2 jajka
180 g cukru
50-80 g masła
Sok wyciskamy z cytryn. Jajka, cukier wymieszaj ze sobą, podgrzewając na
małym ogniu. Dodaj sok z cytryn. Wymieszaj. Do ciepłego kremu dodaj
połowę masła. Mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia. Wmieszaj
pozostałą połowę masła. Wystudź. Krem cytrynowy na bazie masła:
Składniki:
300 g masła
170 g cukru pudru
1,5 cytryny
Cytrynę parzymy. Ścieramy skórkę z cytryny.Wyciskamy sok z cytryn.
Miękkie masło ucieramy na przemiennie z cukrem i sokiem z cytryny.
Chłodzimy przez 15 minut. Doskonały krem do tart czy babek. Krem cytrynowy na bazie budyniu:
750 ml mleka
250 g miękkiego masła
150 g cukru(około 3/4 szklanki)
75 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
70 g mąki pszennej(5 łyżki)
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
3-4 żółtka
2 cytryny
Z cytryn wyciskamy sok. Ścieramy skórkę z cytryn.500 ml mleka
zagotowujemy wraz z oba cukrami. W osobnym kubku mieszamy pozostałe
zimne mleko, żółtka, obie mąki. Do gotującego się mleka wlewamy zimną
mieszankę. Gotujemy do momentu, aż uzyskamy gęsty budyń. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy do
masła partiami wystudzony budyń, sok z cytryn oraz skórkę. Tak
przygotowany krem możemy użyć do tortów czy ciast z kremem,ale również
do babeczek itp.
Uwagi !
1) Cytryny muszą być zawsze wyparzone, świeże.
2) Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
3) Trzeba zwrócić uwagę, aby krem się nie zważył.
4)Przed nałożeniem na tort czy ciasto krem powinien być troszkę schłodzony.
Komentarze
Prześlij komentarz