Pyszny piernik dojrzewający
Boże Narodzenie pachnie piernikiem, który przygotowujemy na 5-6 tygodni przed świętami. Na który warto czekać.Najbardziej popularny piernik Lucyny Cwierczakiewiczowej którego smak jest niezapomniany,rozpływający się w ustach. Piernik wygląda smakuje wybornie
Składniki
· 500 g miodu naturalnego lipowego
· 2 szklanki cukru
· 150 g masła
· 100g smalcu
· 1 kg mąki pszennej
· 3 jajka
· 3 łyżeczki sody oczyszczonej
· 125 ml mleka
· szczypta soli
· 2 torebki przyprawy korzennej do piernika
Dodatkowo
- powidła śliwkowe
- masa marcepanowa
- Polewa czekoladowa
- 300g gorzkiej czekolady
- 125g masła
- 2 łyżki śmietanki 36%
- orzechy włoskie Kresto
Wykonanie
W garnku miód, cukier, masło, smalec, przyprawę do piernika podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru, Wystudzić.Do miski wsypać mąkę, sól, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, schłodzoną masę Ciasto wyrobić i przełożyć do miski kamiennej, szklanej lub plastykowej ze szczelną pokrywką odstawić w zimne miejsce (piwnica lub lodówka ) na 5-6 tygodni Na kilka dni 5-7 dni przed świętami wyciągamy ciasto z lodówki pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Ciasto na \ podziel na trzy części, rozwałkowujemy na 0,5cm-1cm Wykładamy blachę papierem do pieczenia , przekładamy placek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni na około 15-20 minut.. Odstawiamy do ostygnięcia. Tak samo robimy z dwoma pozostałymi blatami piernika.Ostudzone placki przekładamy powidłami śliwkowymi lub masą marcepanową.Piernik przykrywamy papierem do pieczenia obciążamy książką.Na dwa dni przed świętami piernik kroimy na 3 długie pasy jednakowej szerokości, oblewamy polewą czekoladą robimy dekoracje według uznania Polewa czekoladowa W garnku do gotowania mleka na wolnym ogniu rozpuszczamy czekoladę. Zdejmujemy z ognia stopniowo dodajemy masło mieszając do powstania połyskującej masy, dodajmy śmietankę. mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz