niedziela, 10 grudnia 2017

Śledzie w śmietanie

U nas pomału zaczynają się przygotowania do świąt. Na pierwszy ogień proponujemy bardzo łatwe śledziki w śmietanie z jabłkiem i cebulką. ich przygotowanie zajmie chwilkę a stanowią ciekawą przystawkę lub danie np z ziemniakami.

Do przygotowania śledzi będą potrzebne następujące składniki:
  • 6 płatów śledzia typu matias
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jabłko
  • 1 opakowanie śmietany 18% (330ml)
  • Przyprawy- pieprz czarny i suszony lub świeży koperek
Przygotowanie dania zaczynamy od wymoczenia śledzi w wodzie. Im dłużej moczycie i wymieniacie w między czasie wodę, tym będą mniej słone. U nas godzina moczenia, bez wymiany wody bo lubimy bardziej słone.
Kroimy płaty w kostkę, jabłko i cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
 Dodajemy śmietanę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
No i gotowe. Smacznego :)

2 komentarze: