Pierniczki
Święta coraz bliżej i nadszedł czas na pierniczki więc z pomocą córki dałyśmy radę wyczarować całkiem fajne pierniczki. Było przy tym duuuużo bałaganu ale robienie i dekorowanie to zajęcie idealne dla marudzących maluchów.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki (przesianej)
- 1 jajko
- pół kostki miękkiego masła
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżki przyprawy do pierników
- pół szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- 1 białko
- ok.1 szklanki cukru pudru
- opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny
- Wszystkie składniki razem wyrobić na gładkie ciasto.
- Rozwałkować podsypując delikatnie mąką na placek o grubości ok. 0,5 cm i wycinać wzory foremkami.
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.10 minut w 170°C.
- Studzić na kratce.
- Białka ubić rózgą i dodawać stopniowo cukier puder i sok z cytryny aż powstanie gęsta masa.
- Dekorować ostudzone pierniczki.
0 komentarze