Pierniczki

By 16:17

Święta coraz bliżej i nadszedł czas na pierniczki więc z pomocą córki dałyśmy radę wyczarować całkiem fajne pierniczki. Było przy tym duuuużo bałaganu ale robienie i dekorowanie to zajęcie idealne dla marudzących maluchów.


Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki (przesianej)
  • 1 jajko
  • pół kostki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżki przyprawy do pierników
  • pół szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
na lukier:
  • 1 białko
  • ok.1 szklanki cukru pudru
  • opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki razem wyrobić na gładkie ciasto.
  2. Rozwałkować podsypując delikatnie mąką na placek o grubości ok. 0,5 cm i wycinać wzory foremkami.
  3. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.10 minut w 170°C.
  4. Studzić na kratce.
  5. Białka ubić rózgą i dodawać stopniowo cukier puder i sok z cytryny aż powstanie gęsta masa.
  6. Dekorować ostudzone pierniczki.

You Might Also Like

0 komentarze