niedziela, 10 grudnia 2017

Gulasz wieprzowy z szynki - tradycyjny

Jakie macie pomysły na obiad? A może jeszcze nie wiecie? To chętnie Wam pomogę w decyzji :). Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną. Jedne z moich ulubionych dań! Mniam!

Składniki: (na 3-4 osoby)
500 g szynki wieprzowej
2 marchewki
1 cebula
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
przyprawa do gulaszu
2 torebki kaszy gryczanej 

Przygotowanie:
Szynkę wieprzową opłukujemy, kroimy w kostkę. Obsypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz przyprawą do gulaszu. Następnie smażymy mięso na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. 
Przesmażone mięso umieszczamy w  garnku. Na tej samej patelni z pozostałością przypraw przesmażamy startą marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy przez 3-4 minuty i przekładamy do garnka z mięsem. Dolewamy tyle wody, aby zakryć całe mięso. Kiedy się zagotuje dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości przez około 60 minut. 
Gotowe danie podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną wg przepisu na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger