Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 8 grudnia 2017

Dyniowe bułeczki z jabłkiem

Te  bułeczki, to kolejny dowód na to, że śniadanie wcale nie musi być nudne. Może i czasem pracochłonne, choć warte tego poświęcenia ;) Wszak daje nam siłę, by z uśmiechem i energią zacząć kolejny dzień.
Ja swoje przygotowałam dzień wcześniej. Stwierdziłam, że skoro są nadziewane jabłkiem to do rana spokojnie zabiorą sobie z niego trochę wilgoci i nie wyschną. Poza tym mają w sobie trochę pure z dyni, które także sprawia, że bułeczki są miększe. Co nie zmienia faktu, że takie cieplutkie są najlepsze. Jejku aż mnie ręka świerzbiła , by sięgnąć po nie od razu, po 23 (przed 23 wyciągnęłam z piekarnika :D ) i zjeść. Stwierdziłam jednak, że już ciut za późno i jakoś do rana wytrwałam ;)
Bułeczki biorą udział w konkursie organizowanym na portalu Durszlak przez markę #myAmbition.


Składniki na 9 sztuk:
 
400g mąki + do podsypywania
½ szklanki mleka +1 łyżeczka
1 opakowanie suchych drożdży (8g)
50g roztopionego masła
4 łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
100g puree z dyni
2 jajka
1 duże jabłko
1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do głębokiego naczynia, dodajemy ciepłe (ok 35⁰C) mleko, wbijamy jajko, dodajemy drożdże, puree z dyni, cukier oraz sól. Wyrabiamy mikserem lub łyżką, a następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło i ponownie wyrabiamy- jeśli nie mamy miksera- ręką. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie raz jeszcze wyrabiamy na podsypanej mąką stolnicy i dzielimy na 9 równych części. Każdą rozpłaszczamy, nakładamy kawałek jabłka oprószonego cynamonem i zlepiamy nadając kształt kuli. Nacinamy 8 razy, dookoła, w miarę równych odstępach. Na środku robimy dziurkę rureczką do napojów i wbijamy ogonek z jabłka, goździka, pestkę dyni lub np. kawałek orzecha włoskiego. Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia, a następnie smarujemy roztrzepanym z 1 łyżeczką mleka jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i pieczemy 15 minut. Studzimy na kracie.

https://dajar.pl/ambition
Zdrowa jesień na talerzu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.