piątek, 8 grudnia 2017

Zapiekany kurczak na boczku i ziemniakach



Jedno z wielu dań, gdzie przygotowanie trwa chwilę, a danie samo robi się. Możemy napisać tylko tyle…Przepyszne <3










Składniki

1 kg udek z kurczaka
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy (ulubionej)
przyprawa do kurczaka
150 g plastrów boczku wędzonego
Ziemniaki:
800 g ziemniaków
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka przyprawy do ziemniaków

 

 

 

Przygotowanie

 
Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry (2-3 mm), mieszamy z olejem i przyprawą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na wierz wykładamy plastry boczku.
Udka z kurczaka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Majonez mieszamy z musztardą, wrzucamy mięso, dokładnie łączymy z sosem.
Na plastry boczku układamy mięso, które oprószamy przyprawą do kurczaka.
Całość zapiekamy 50 min pod przykryciem w temperaturze 200°C, następnie 10-15 min w termoobiegu, w tej samej temperaturze.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz