Sernik papieski ze słonecznikiem

Sernik papieski ze słonecznikiem – czyli coś dla osób lubiących słodkie ciasta. To tradycyjny sernik na kruchym spodzie polany masą krówkową i posypany podprażonym słonecznikiem. A dla tych, który lubią słodko słone połączenia polecam użyć solonego słonecznika – jest super!

  Czas wykonania: 2 h
  Ilość porcji: 24 kawałki (forma 20 cm x 30 cm)

Składniki:

Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła lub margaryny
50 g cukru
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera twarogowego tłustego 3-krotnie zmielonego
150 g masła
100 g cukru
1 cukier wanilinowy
5 jajek
2 budynie waniliowe

Dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej krówkowej
70 -100 g słonecznika łuskanego
1 łyżka masła
½ łyżeczki soli (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie produkty na ciasto zagnieść energicznie na stopnicy. Ciasto zwinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki (będzie się lepiej rozwałkowywało).

Zmielić ser biały twarogowy 3 krotnie.

Masło o temperaturze pokojonej (najlepiej wyjąć je godzinę przed pieczeniem z lodówki) zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać żółtka, zmielony ser oraz sypki budyń.

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać białka do masy serowej i delikatnie połączyć za pomocą łyżki.

Ciasto rozwałkować na blachę (forma 20 cm x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Sernik piec 40 – 50 minut w temperaturze 180 stopni na funkcji góra – dół. Sernik wystudzić.

Masę krówkową otworzyć, a następnie podgrzać wkładając puszkę do gorącej wody na około 20 minut.

Słonecznik podprażyć na maśle na patelni. Można go dodatkowo posolić, to zależy czy lubicie słodko słone połączenia, czy wolicie tradycyjnie.

Sernik posmarować masą krówkową i posypać słonecznikiem.

Krok po kroku:

 

Nie wiem czy wiesz, ale na blogu jest już 10 przepisów na sernik: http://kuchniawedwoje.pl/?s=sernik

Będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się w komentarzu poniżej który z nich jest Twoim ulubionym.

5 Comments on “Sernik papieski ze słonecznikiem
    • Witam,
      Rozumiem, że chodzi o takie ser twarogowy… nie wiem czy nie będzie sernik zbyt wodnisty, nie robiłam, więc nie chce wprowadzać w błąd.
      Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *