czwartek, 7 grudnia 2017

Skorzonera w naleśnikach

Skorzonera pochodzi z Europy Południowej. Uprawiana jako warzywo jadalne- Francja, Holandia, Belgia, Niemcy. Zbiór od października do kwietnia. Po ugotowaniu podobna do szparagów troszkę. Można podać z ziemniaczanymi placuszkami. Też jak szparagi z bułką tartą. 









Składniki

  • 1 kg skorzonery
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki octu
  • Sos : cytryna
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • sól
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • Naleśniki : 6 łyżek mąki
  • 1/8 l mleka
  • 6 jajek
  • tłuszcz

     

     

     

    Przygotowanie


    W dużej misce wymieszałem1 l zimnej wody z mąką i octem. Włożyłem gumowe rękawiczki ( korzenie zawierają mleczny sok, który zabarwia ręce na brązowo ). Korzenie skorzonery wyszorowałem pod bieżącą wodą, obrałem, przekroiłem na pół i natychmiast włożyłem do wody z mąką, żeby nie ściemniały.

    Korzenie skorzonery włożyłem do 1 l osolonej wody, gotowałem 25 minut, wyjąłem z garnka, umieściłem w naczyniu żaroodpornym, umieściłem w ciepłym miejscu. Wywar zachowałem.

    Sos: wlałem do garnka 350 ml wywaru ze skorzonery. Cytrynę dokładnie umyłem, osuszyłem, starłem łyżeczką skórki, wycisnąłem sok. Mąkę zagniotłem z masłem , włożyłem do wrzącego wywaru, rozprowadziłem trzepaczką, gotowałem 5 minut. Śmietanę roztrzepałem z musztardą i żółtkami, zaciągnąłem tym sos. Doprawiłem solą, pieprzem, gałką i sokiem cytrynowym. Sos ponownie podgrzałem, ale już nie gotowałem. Posypałem skórką cytrynową.

    Naleśniki: z 6 łyżek mąki, 1/8 l mleka i 6 jaj wymieszałem ciasto i na tłuszczu usmażyłem kilka naleśników.

    Naleśniki posmarowałem sosem, zawinąłem w nie kawałki skorzonery. Polałem pozostałym sosem, posypałem serem. Wstawiłem do piekarnika na 15 minut rozgrzanego na 220 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz