piątek, 6 marca 2015

Biszkopt bezglutenowy - przepis najlepszy + filmik

Przedstawiam mój przepis na biszkopt bezglutenowy. Ten biszkopt zawsze się udaje, można go piec z termoobiegiem lub z grzaniem góra-dół, nie ma znaczenia. Nie trzeba mieć wszystkich składników w temperaturze pokojowej.
Ten biszkopt jest delikatny, jak to bywa z wypiekami bezglutenowymi, a jednocześnie sprężysty, świetnie nadaje się na torty, ale można też taki biszkopt podać po prostu do popołudniowej kawy.
Serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik (12.07.2019 r.) -> na końcu posta.

* * *

Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 24 cm):
  • 8 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • 140 g mąki kukurydzianej
  • 140 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (lub cała paczka)
Wykonanie:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy wraz z cukrem i cukrem z wanilią na sztywną pianę.













2. Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąki i proszek do pieczenia i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników.












3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto do tortownicy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.












4. Pieczemy około 35 minut (może być termoobieg). Nie zapominamy o teście patyczka, by sprawdzić czy biszkopt się upiekł.














5. 35 minut powinno wystarczyć, pieczemy do suchego patyczka. Bywa, że biszkopt z wierzchu popęka, nie szkodzi, wierzch zwykle ścina się przy tworzeniu tortu.











6. Biszkopt studzimy w foremce. Foremkę zdejmujemy dopiero po przestudzeniu. Następnie odrywamy papier od spodu.
Biszkopt świetnie nadaje się do tortów, a można go tez podać posypany cukrem pudrem. Smacznego :-)











Poniżej zapraszam na filmik:



16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Żaden pszenny biszkopt nie udał mi się tak dobrze, jak za każdym razem udaje się bezglutenowy :-) i właśnie pięknie wyrasta, ale niestety używam proszku do pieczenia, nie da się bez tego.

      Usuń
  2. Przypomina smaki dzieciństwa. Nic tylko mleko i taki biszkopt. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i przyznam, że ten biszkopt naprawdę mi się udał. Teraz pracuję nad wersją wuzetkową :-) pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  3. A jak w inny sposób upiec ten biszkopt,jeśli mój syn jest uczulony na białko jajka??? :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym problem. Na moim blogu prezentuję przepisy z użyciem właśnie jajek oraz mleka krowiego, jedynie usuwam pszenicę jako taką. Wiem, że można znaleźć w sieci przepisy z użyciem zamienników jajek na przykład u Smakoterapii. Można też znaleźć w internetowych sklepach produkty typu zamienniki jajek, ale że ja nie stosuję tego rodzaju produktów, tak też nie wiem jak ich używać, w jakiej ilości czy proporcji. W tym wypadku właśnie polecam blog Smakoterapii i cieplutko prozdrawiam.

      Usuń
    2. Dziękuję :)

      Usuń
  4. Super biszkopt! A wiesz może czym bym mogła zastąpić mąkę kukurydziana? Gryczana, ryżowa? Czy może coś pomiszac kilka? Bo niestety jestem uczulona na kukurydze��
    Patrycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli nie masz nic przeciwko specyficznemu posmakowi mąki gryczanej, to możesz użyć gryczaną, ale najlepiej z białej niepalonej gryki. Z ryżową ryzyko, bo mąka ryżowa jest ciężka i grozi zakalcem. Wydaje mi się z mąką z białej gryki powinno się udać, pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  5. czy skrobia i mąka ziemniaczana to to samo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to dokładnie to samo. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  6. Wykładamy tylko dno tortownicy papierem? A co z bokami zostawiamy bez niczego? Boki się nie spalą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko dno tortownicy, boki same odchodzą od formy :-)

      Usuń
  7. Witam przepisy rewelacyjne A masz może jakiś sprawdzony krem bez laktozy??pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis super nigdy mi nie wyszedł biszkopt a ten wyszedł duży przeciołam go i zrobiłam kremem i owocami teraz będę mieć okazję robić drugi raz dla synka bo ma urodziny dzięki za przepis ❤️🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, cieszę się, że biszkopt się udał i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń