To drugi przepis na pierniczki w tym sezonie przedświątecznym i z pewnością nie ostatni. Tym razem propozycja pochodzi ze starej książki kucharskiej, którą dostałam od mojej mamy. Zainspirowana przepisem postanowiłam upiec te tradycyjne pierniczki. Pyszne i chrupiące, nadające się do leżakowania. Koniecznie upieczcie je już teraz, wówczas z pewnością zmiękną do Świąt. 

Składniki:

  • 250 gram miodu 
  • 300 gram mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżka Amaretto 
  • 2 łyżki przyprawy korzennej 
  • 30 gram masła 
  • szczypta soli 
Miód rozpuść z masłem. Na koniec dodaj sodę. Ze wszystkich składników zagnieć jednolite ciasto. Ciasto wałkuj niezbyt cienko i wykrawaj z niego pierniczki. Przygotowane ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8 minut. Ciastka studź na kratce. 

Smacznych Świąt życzy Klaudia!







Brak komentarzy