To drugi przepis na pierniczki w tym sezonie przedświątecznym i z pewnością nie ostatni. Tym razem propozycja pochodzi ze starej książki kucharskiej, którą dostałam od mojej mamy. Zainspirowana przepisem postanowiłam upiec te tradycyjne pierniczki. Pyszne i chrupiące, nadające się do leżakowania. Koniecznie upieczcie je już teraz, wówczas z pewnością zmiękną do Świąt.
Składniki:
- 250 gram miodu
- 300 gram mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka Amaretto
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 30 gram masła
- szczypta soli
Miód rozpuść z masłem. Na koniec dodaj sodę. Ze wszystkich składników zagnieć jednolite ciasto. Ciasto wałkuj niezbyt cienko i wykrawaj z niego pierniczki. Przygotowane ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8 minut. Ciastka studź na kratce.
Smacznych Świąt życzy Klaudia!
Brak komentarzy