wtorek, 5 grudnia 2017

MAKOWIEC ŚNIEŻNY

   Pyszne makowe ciasto,które z powodzeniem możemy upiec na święta - zapewniam,że posmakuje każdemu. Moje ciasto niestety nie ma równych warstw - powstawało w wielkich bólach.Zdążyłam upiec biszkopt i zabrakło prądu.Ciasto kończyłam po 24 h i nie bardzo miałam ochotę czekać,aż bita śmietana stężeje na masie makowej - wyłożyłam wiec szybko masę orzechową.Starałam się robić to delikatnie,ale wiadomo....
   Zdjęcie i warstwy nie są idealne,ale zapewniam,że ciasto jest warte grzechu.


Biszkopt ( 20x30cm blacha)
  •  6 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem i delikatnie wmieszać na końcu.Piec ok 30 min w 180st.C.

 Masa makowa:
  • 25 dag maku
  • 10 dag cukru 
  • 3 białka
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki mleka
  • olejek migdałowy
  • 20 dag bakalii ( u mnie rodzynki,płatki migdałowe oraz skórka pomarańczowa)
Mak wsypać do garnka,zalać go gorącą wodą i gotować na małym ogniu ok 15 min. Po tym czasie zdjąć z ognia,odstawić na 20 min. Następnie mak osączyć,dwukrotnie zemleć w maszynce.

Gotowy mak ponownie przełożyć do garnka bądź patelni,dodać białka,miód mleko,cukier olejek migdałowy oraz bakalie - wymieszać i smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając,aż do uzyskania gęstej masy.

Gorącą masę makową wyłożyć na biszkopt i wyrównać.

Masa śmietankowa:
  •  1/2 l śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
Żelatynę  rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem,dodać powoli żelatynę i dokładnie wymieszać.
Gotową masę śmietankową wyłożyć na zimną masę makową,wyrównać.

Masa orzechowa:
  •  20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag mielonych orzechów
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki spirytusu 
Zagotować mleko i zalać nim zmielone orzechy,wymieszać.
Utrzeć masło z cukrem pudrem,dodać żółtka,przestudzone orzechy i spirytus.
Gotową masę wyłożyć na stężałą już masę śmietankową.

Polewa:
  • 15 dag masła
  •   3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 6 łyżek wody
Wszystkie składniki na polewę podgrzać,cały czas mieszając,aż się zagotują.Gotować polewę na małym ogniu ok 1-2 min.Odstawić do lekkiego przestudzenia na ok 15 min.

Wierzch ciasta polać polewą,posypać wiórkami kokosowymi.udekorować wg uznania.





8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj pyszne 😍 już dawno po nim śladu nie ma 😂

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, nie wygląda idealnie ale smakuje wyśmienicie 😍😀

      Usuń
  3. po co zoltka do masy orzechowej? robie zawsze te mase,ale bez zołtek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak bez żółtek to już nie jest identyczna masa 😀, proszę spróbować tej, jest rewelacyjna

      Usuń