poniedziałek, 4 grudnia 2017

Ciasteczka makowe z konfiturą



Ciasteczka makowe z konfiturą



Składniki:

Mąka pszenna – 400 g
Cukier puder – 80 g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Mak mielony – 50 g
Mielone migdały – 30 g
Wanilia – 1 laska
Masło – 50 g
Jajka – 2 sztuki
Szczypta soli
Cynamon
Konfitura

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, zmielonymi migdałami, makiem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do nich cynamon i sól. Wszystko mieszamy z jajkami, masłem i nasionami z laski wanilii.
Ciasto formujemy w kulkę i odkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka smarujemy konfiturą i przykrywamy drugim ciastkiem. Ciasteczka smarujemy z wierzchu białkiem. 
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz