Ciasteczka makowe z konfiturą
Składniki:
Mąka pszenna – 400 g
Cukier puder – 80 g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Mak mielony – 50 g
Mielone migdały – 30 g
Wanilia – 1 laska
Masło – 50 g
Jajka – 2 sztuki
Szczypta soli
Cynamon
Konfitura
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, zmielonymi migdałami, makiem
i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do nich cynamon i sól. Wszystko mieszamy z
jajkami, masłem i nasionami z laski wanilii.
Ciasto formujemy w kulkę i odkładamy na minimum pół godziny
do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka
smarujemy konfiturą i przykrywamy drugim ciastkiem. Ciasteczka smarujemy z
wierzchu białkiem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz