Pyzy z pasztetem

 Dziś jedzonko tak na szybko zrobione..Zostało ziemniaków z obiadu, w lodówce puszka z pasztetem , no i były pyzy.Do nadzienia można użyć także np.ugotowane i zmielone mięsko , farsz z kapusty..lub nawet na słodko.
  • 1,5 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna
  • 1 jajko
  • sól,pieprz
  • dowolne nadzienie [ u mnie pasztet]
Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie przepuścić je przez praskę do ziemniaków.Ułożyć równo w misce, wyciągnąć 1/4. W powstałe miejsce wsypać mąką pszenną i ziemniaczaną (z lekką przewagą mąki ziemniaczanej).Wyciągnięte ziemniaki dodać z powrotem . Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić gładkie ciasto.Z ciasta formować kulki, rozpłaszczyć, a na środku nakładać trochę farszu, uformować kulki. Pyzy wrzucać do wrzącej, osolonej wody.Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane zeszkloną cebulką.



Komentarze