Bezy czekoladowe z kremem kawowym


Dzisiaj słodkości dla miłośników kawy 🙂 Przepyszne bezy czekoladowe przełożone aromatycznym kremem kawowym… Połączenie idealne, któremu nie można się oprzeć. Pycha! Do masy kawowej dodałam odrobinę wódki, ale nie jest to konieczne. Zróbcie je koniecznie 🙂

Bezy czekoladowe z kremem kawowym

 

Składniki (na około 13 złożonych bez):

Bezy:

  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem kawowy:

  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego Diamant
  • 600 g masła
  • 3 pełne łyżki kawy mielonej
  • kieliszek wódki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Bezy:

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Studzimy.

Białka ubijamy z mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dodajemy cukier (po łyżce) i ciągle ubijamy, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie czekoladę rozlewamy na białkach i mieszamy robiąc tylko jeden, dwa ruchy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 110°C przez około 80 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Pozostawiamy na około 10 minut.

Krem kawowy:

Kawę zalewamy jak najmniejszą ilością wrzątku (około 1/4 szklanki). Zostawiamy do ostudzenia.

Jajka z cukrem ubijamy na parze (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta i mieć jasno złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy i dodajemy po 2 łyżki ubitych jajek, zaparzoną kawę razem z fusami oraz opcjonalnie wódkę. Masę ucieramy, aż składniki się połączą.

Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na połowie bez i przykrywamy pozostałymi bezami.

Smacznego 🙂

 




 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Bezy czekoladowe z kremem kawowym