poniedziałek, 4 grudnia 2017

Pieczona szynka

Szynka pieczona to super pomysł na domową wędlinę.
Podajemy ją z pieczywem, musztardą lub ćwikła albo ulubionym sosem na przykład tatarskim.
Taka szynka jest o wiele lepsza i zdrowsza od tej sklepowej, która zawiera ileś procent mięsa.
Tu mamy pewność, że jest go 100 %.czyli mamy czyste mięso bez dodatków.


1 kulka szynki ( 1 kg )

przyprawy do smaku :
sól
ostra papryka
kilka łyżek oleju

Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przyprawy dobrze wymieszać z olejem i tak przygotowaną pastą dobrze natrzeć szynkę.
Umieścić ją w naczyniu próżnIowym i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
Po tym czasie mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika.
Nastawić piekarnik na 180 stopni i po zgaszeniu lampki kontrolnej piec szynkę godzinę.
Po upieczeniu szynkę wystudzić na kratce i podawać jako wędlinę do pieczywa.


6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.