wtorek, 5 grudnia 2017

DOMOWA SHOARMA Z KURCZAKA



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-4

Składniki podstawowe:
  • duża podwójna pierś kurczaka.
Składniki marynaty:
  • 6 łyżek oleju,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • łyżeczka kurkumy,
  • szczypta cynamonu.


























Przygotowanie:
  • Mięso oczyszczam, każdą pierś przekrawam wzdłuż na połówki i kroję w cienkie plasterki.
  • Z podanych składników przygotowuję marynatę, mieszam z mięsem i odkładam do lodówki.
  • Podsmażam przez kilka minut na rozgrzanej patelni na średnim ogniu - często mieszam.
  • Podaję z ulubioną surówką i frytkami lub pieczonymi ziemniakami.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)