Najprostsze naleśniki gryczane – bezglutenowe


Naleśniki mogłabym zajadać na okrągło! Na słono, na słodko, na zimno, na gorąco, zapiekane…! Jednak jakiś czas temu, przez moje problemy jelitowe musiałam wyeliminować pszenicę ze swojej diety, a w tym najzwyklejsze naleśniki. Kombinowałam wiele razy z mąkami bezglutenowymi, mąką owsianą, żytnią i wychodziły świetnie. Jednakże, naleśniki gryczane pobijają wszystkie inne! Przepis na nie jest prosty, łatwy w przygotowaniu i bez problemu się je smaży. Rewelacyjnie wychodzą bardzo cienkie jak i grube, a przetrzymując je dłużej na patelni stają się bardzo chrupiące. Wszystko zależy od tego, co chcemy później z nimi zrobić. Z przepisu wychodzi 6-8 naleśników. Przy podziale na 8 naleśników, jeden to około 89kcal, B: 3,8g, T: 3,7g, W: 10,1g.
Na moim blogu znajdziecie również przepisy na:
bezglutenowe naleśniki buraczane,
naleśniki ryżowo-kasztanowe,
owsiane naleśniki kokosowe,
żytnie naleśniki marchwiowe,
owsiane naleśniki szpinakowe,
wegańskie naleśniki orkiszowe,
orkiszowe naleśniki dyniowe,
kakaowe naleśniki jaglane,
ryżowe naleśniki szpinakowe,
naleśniki z otrębów.

Składniki na 8-9 naleśników:
– 300ml mleka (lub 200ml mleka + 100ml wody)
– 100g mąki gryczanej
– 2 jajka
– 15g oleju

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy tak, by nie było grudek. Smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni na małym ogniu. Przewracamy naleśniki na drugą stronę, gdy zaczną bezproblemowo odchodzić od patelni.
Smacznego!

13 Replies to “Najprostsze naleśniki gryczane – bezglutenowe”

  1. gryczanych jeszcze nie robiłam 🙂

  2. Świetne naleśniczki.
    Ostatnimi czasy polubiłam wszystko, co gryczane.
    Chętnie bym się skusiła na jednego.
    Pozdrowionka niedzielne 🙂

  3. Nie muszę unikać glutenu, a mimo to naleśniki gryczane są jedne z lepszych wg mnie! 🙂

  4. Ile mniej więcej naleśników wychodzi z przepisu ? 🙂

    1. Ok. 8-10 zależy jak cienkie robisz 🙂

      1. Za pierwszym razem wyszło mi 5 😀 za drugim prawie 10 😀 Pyszne są! przepis super i świetnie się smaży!

      2. Za pierwszym razem wyszło mi 5 😀 za drugim prawie 10 😀 Pyszne są! I super się smaży!

  5. Na suchej patelni, bez oleju – przyklejają się na amen do teflonowej patelni. Na czym polega kruczek by je dobrze usmażyć?

    1. Kruczków może być kilka.
      1. Czy patelnia jest dobrze rozgrzana? Ciasto wylewamy zawsze na rozgrzaną patelnię!
      2. Czy olej był dodany do masy? Jeśli tak, to nie powinny przywierać, a jeśli przywierają to prawdopodobnie trzeba już zmienić patelnię.. 🙁
      3. W ostateczności możesz natłuścić patelnię, a następnym razem nie dodawać tłuszczu do masy, a wykorzystać go do natłuszczania patelni.

  6. Mleko ile % tłuszczu?

    1. Każde się nada 🙂 Ja zazwyczaj używam 1,5% lub 2% 🙂

      1. A kalorie były liczone z jakim mlekiem?

Dodaj komentarz