Domowe oreo.

ciasteczka czekoladowe z kremem
Ulubione ciasteczka mojej córki. Po raz pierwszy w wersji domowej. Zniknęły szybko, znaczy dobre! Zapytałam naszego rodzinnego eksperta od oreo: "I jak?" Odpowiedziała: Pyszne i zdrowe!" Muszę się przyznać do jednego odstępstwa od przepisu znalezionego gdzieś w sieci. Zmniejszyłam ilość cukru w kremie, jednak kosztem jego konsystencji. Poniżej podaję pierwotne proporcje. Jeżeli chcecie zabłysnąć przed znajomymi, nie bójcie się ilości cukru. W przeciwnym razie, może go nieco ubywać bokami przy kolejnych gryzach :) Nam nie przeszkadzało :) Zresztą i z tym można sobie poradzić, nie tracąc ani grama słodkiego nadzienia ;)

Składniki:

Ciastka:

  • 80 g masła
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. kakao
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Krem:

  • 70 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru 
  • ekstrakt waniliowy

Wykonanie:

  • Suche składniki wymieszać w misce.
  • Masło roztopić i wystudzić. Dodać do suchych składników, następnie dodać jajko i wymieszać mikserem.
  • Zagnieść kulę, owinąć folią spożywczą i schładzać przez godzinę w lodówce.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać okrągłe ciasteczka. Piec w temperaturze 170°C przez 10-12 minut. Wystudzić.
  • Masło na krem ubijać mikserem na puszystą masę. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i stopniowo cukier, mieszając cały czas mikserem.
  • Jedno ciasto posmarować kremem, przykryć drugim ciastkiem i lekko docisnąć.

Komentarze