Batoniki jaglane.

ciasteczka z płatków jaglanych
Oto batoniki jaglane, czyli rodzeństwo batoników owsianych z komosą. Może nawet są to bliźniaki. A może nie - spróbujcie najlepiej obu przepisów i oceńcie. Myślę, że równie dobrze mogą wypaść eksperymenty z innymi zbożowymi składnikami z dodatkiem różnego rodzaju suszonych owoców, orzechów, czekolady itd.. Ważne, by zastosować podobne proporcje jak w moich przepisach, bo te są wielokrotnie przetestowane. Próbujcie własnych wersji! W taki sposób otrzymacie coś, co jest jednocześnie ciasteczkiem, jak i energetyczną przekąską. Domową i zdrową. I pyszną!

Składniki:


  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 szklanka jagieł ekspandowanych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • Płatki jaglane uprażyć na suchej patelni.
  • Wymieszać w dużej misce z pozostałymi suchymi składnikami.
  • Dodać podgrzany do płynności miód z olejem kokosowym oraz sok cytrynowy i dokładnie wymieszać.
  • Przenieść na blachę 30x15 cm wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Rozprowadzić masę i wyrównać wierzch.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 30 minut.
  • Po ostudzeniu (1 godzina) pokroić ostrym nożem na prostokąty, ale nie ruszać - pozostawić do przeschnięcia na kilka dodatkowych godzin.

Komentarze