niedziela, 3 grudnia 2017

ŚWIĄTECZNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-7

Składniki na warstwę jasną:
  • 200 g śledzi w oleju,
  • 2 średniej wielkości ogórki konserwowe,
  • małe jabłko,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki majonezu.
Składniki na warstwę ciemną:
  • 3 małe buraki (ugotowane),
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • cukier,
  • łyżka oleju rzepakowego z Wielkopolski Semco.


























Przygotowanie:
  • Buraki ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z olejem, solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaję sok z cytryny i cukier do smaku.
  • Śledzie osączam z oleju na ręczniku papierowym, następnie myję i osuszam. Kroję w małą kostkę.
  • Ogórki drobno siekam, jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
  • Śledzia łączę z ogórkiem, jabłkiem i majonezem, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  • Na talerzu układam na przemian warstwy sałatki - jasną i ciemną. Warstwę jasną posypuję szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)