niedziela, 3 grudnia 2017

Piersi kaczki z gruszkami

Danie z kuchni polskiej. Sprawdzone połączenie mięsa kaczki z gruszką. 








Składniki

  • 800 g piersi kaczki
  • 500 g gruszek
  • 2 cebule
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • pół szklanki śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • kawałek cynamonu
  • goździk
  • liść laurowy
  • 4 łyżki masła
  • cukier 1 łyżka
  • sól
  • pieprz

     

     

     

    Przygotowanie


    Piersi kaczki natarłem pastą z łyżki soku cytrynowego, dwóch łyżek masła, soli i odrobiny tymianku. Gruszki obrałem, przekroiłem, wypestkowałem, skropiłem sokiem z cytryny.

    Na aluminiowej folii rozłożyłem skórki gruszek, a na nich piersi kaczki. Folię zawinąłem. Zapiekałem 50 minut w temp. 140 stopni C.
    Połowę gruszek pokroiłem w kostkę. Pokrojone cebule zeszkliłem na 2 łyżkach masła. Dodałem pokrojone gruszki, liść laurowy, tymianek, natkę, cynamon, goździk, sól, pieprz, krótko podsmażyłem. Wlałem wino , dusiłem około 20 minut. Po tym czasie wyjąłem przyprawy, zmiksowałem. Do rondla dodałem śmietanę , podgrzałem ok. 5 minut.

    Pozostałe gruszki ugotowałem ok. 3 min. w wodzie z łyżką cukru. Wyjąłem, osączyłem..
    Pokrojone piersi kaczki podałem z sosem, obłożyłem ugotowanymi gruszkami.


2 komentarze:

  1. Nie rozumiem tego : "Do rondla dodałem śmietanę , podgrzałem ok. 5 minut" Do pustego rondla mam wlać śmietanę i podgrzewać? Przez 5 minut to ona się 100 razy zagotuje. No i co z tą śmietaną później?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy troszeczkę pomyśleć, że w rondelku znajduje się zmiksowany sos. Można? Można :D

      Usuń