Ryba po grecku

By 13:10 ,

Ryba po grecku pojawia się na świątecznych stołach w większości polskich domów. Jest to idealna potrawa zarówno na ciepło jak i na zimno, a idealnego smaku nabiera dopiero na drugi dzień lub po kilku dobrych godzinach od przygotowania.





Składniki:

  • 1 kg filetów ryby np.mintaja, dorsza, morszczuka
  • 1 kg marchewki
  • 2-3 pietruszki
  • pół średniego selera
  • 1 por( biała część)
  • 1-2 cebule
  • pół szklanki oleju
  • 2-3 szklanki wody
  • sól
  • pieprz, mielony oraz w ziarenkach
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kila listków laurowych
  • 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Wykonanie:
  1. Umytą i dobrze osuszoną rybę pokroić na małe kawałki i oprószyć solą i pieprzem.
  2. Pietruszkę, marchewką i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do garnka i zalać przegotowaną wodą.
  3. Dodać olej, ziele angielskie, liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i pół łyżeczki soli. Dusić na małym ogniu przez ok.15-20 minut.
  4. Por i cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Dodać do reszty warzyw. Dusić jeszcze kilka minut.
  5. Do warzyw dodać słodką paprykę oraz przecier pomidorowy. Dusić 2-3 minuty.
  6. Na koniec w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  7. Rybę obtaczać w mące i smażyć.
  8. W dużej salaterce układać warstwami na przemian: warzywa, ryba i tak do końca ale żeby na samej górze były warzywa.



You Might Also Like

2 komentarze

  1. jak mocno marchewkowa ta Twoja! :)
    Mimo, że jest to taaak popularna potrawa - każdy robi ją inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marchewki jest faktycznie dużo ale jadłam też tylko z samą marchewką. Tez jest dobra :)

      Usuń