Ryba po grecku
Ryba po grecku pojawia się na świątecznych stołach w większości polskich domów. Jest to idealna potrawa zarówno na ciepło jak i na zimno, a idealnego smaku nabiera dopiero na drugi dzień lub po kilku dobrych godzinach od przygotowania.
Składniki:
- 1 kg filetów ryby np.mintaja, dorsza, morszczuka
- 1 kg marchewki
- 2-3 pietruszki
- pół średniego selera
- 1 por( biała część)
- 1-2 cebule
- pół szklanki oleju
- 2-3 szklanki wody
- sól
- pieprz, mielony oraz w ziarenkach
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kila listków laurowych
- 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Umytą i dobrze osuszoną rybę pokroić na małe kawałki i oprószyć solą i pieprzem.
- Pietruszkę, marchewką i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do garnka i zalać przegotowaną wodą.
- Dodać olej, ziele angielskie, liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i pół łyżeczki soli. Dusić na małym ogniu przez ok.15-20 minut.
- Por i cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Dodać do reszty warzyw. Dusić jeszcze kilka minut.
- Do warzyw dodać słodką paprykę oraz przecier pomidorowy. Dusić 2-3 minuty.
- Na koniec w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- Rybę obtaczać w mące i smażyć.
- W dużej salaterce układać warstwami na przemian: warzywa, ryba i tak do końca ale żeby na samej górze były warzywa.
2 komentarze
jak mocno marchewkowa ta Twoja! :)
OdpowiedzUsuńMimo, że jest to taaak popularna potrawa - każdy robi ją inaczej :)
Marchewki jest faktycznie dużo ale jadłam też tylko z samą marchewką. Tez jest dobra :)
Usuń