fbpx
Dla dzieci Na Boże Narodzenie Na słodko Na śniadanie

Cinnamon Rolls | Cynamonowe bułeczki | Cynamonki

Cynamonki to jeden z najbardziej apetycznych i uzależniających wypieków jakie znam, kojarzący się z atmosferą ciepła, beztroski i harmonii. Już sam proces przygotowywania i pieczenia wprowadza cudowny nastrój błogiego spokoju i wypełnia dom po brzegi kuszącym aromatem ciasta drożdżowego i cynamonu. Idealne na słodkie, grudniowe śniadanie lub podwieczorek do kubka ciepłego mleka, kakao lub białej kawy. Bo czy może być coś lepszego niż zapach świeżych, maślanych bułeczek w piekarniku? Prosto z piekarnika, ciepłe postaw na stole i zobacz jak szybko znikają.

Składniki (8 bułeczek, forma o średnicy 25 cm):

Ciasto drożdżowe:

2 i 1/4 szklanki (320 g) mąki
1/4 kostki (50 g) masła
1/2 szklanki (125 ml) mleka
1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
4 łyżki cukru trzcinowego
1 jajko
szczypta soli

Nadzienie:

1/4 kostki (50 g) miękkiego masła
2 łyzki cukru trzcinowego
3-4 łyżeczki cynamonu
2 łyżki delikatnie posiekanych płatków migdałów

Dodatkowo:

1 jajko
1 łyżka delikatnie posiekanych płatków migdałów
1 łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie:

1) Przygotować nadzienie: dokładnie wymieszać miękkie masło z cynamonem i 2 łyżkami cukru.

2) Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem trzcinowym i szczyptą soli.

3) Cały czas mieszając dodać jajko, ciepłe mleko,  roztopione masło i wyrobić gładkie elastyczne ciasto (można w tym celu użyć miksera z odpowiednią końcówką), w razie potrzeby dodać odrobinę więcej mąki.

4) Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 h w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.

5) Po tym czasie, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 25 cm x 40 cm.

6) Prostokąt równomiernie wysmarować przygotowanym nadzieniem, ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i podzielić na 8 równych części, które następnie ułożyć w równych odstępach, w formie wyłożonej do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 – 40 min. do wyrośnięcia.

7) Przed pieczeniem, posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem, delikatnie posypać cukrem trzcinowym i posiekanymi płatkami migdałów.

8) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 min., aż bułeczki się zarumienią.

9) Podawać od razu lub po wystudzeniu (obie wersje smakują obłędnie).

 

5/5 - (3 votes)

(6) Komentarzy

  1. Ola says:

    A ile drożdży?

    1. Przepraszam, już dodałam… 1 opakowanie to jest 7 g 🙂

  2. Ala says:

    Wyszły super pyszne, dzięki!

    1. Bardzo się cieszę 🙂 Dziękuję za komentarz, niezwykle mnie mobilizują takie słowa.

  3. Nath says:

    Właśnie zrobiłam i są przepyszne. I łatwego w zrobieniu

    1. Dziękuję ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *