piątek, 1 grudnia 2017

nalesnik z piekarnika



Holenderski Baby, znany jako niemiecki naleśnik. Wykonany z mąki, jaj, cukru, masła, mleka, pieczonego w piekarniku.

Uwiódł mnie ten naleśnik ,przypomina mi grzybki pieczone na patelni z dzieciństwa.....
Dla tych, którzy nie mają pojęcia o holenderskim dziecku, jest to naleśnik upieczony pojedynczo na gorącej patelni w piekarniku.Boki naleśnika unoszą się wysoko nad brzegami patelni, tworząc lekką, spuchniętą skorupę z delikatnym środkiem. Posypane cynamonem i sokiem z cytryny holenderskie dziecko będzie wspaniałym śniadaniem dla dzieci i dorosłych,lub z warzywami.


        Składniki

  • 3 łyżki masła
  • olej kokosowy do wysmarowania patelni bądź masło
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 2/3 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli koszernej
  • 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu opcjonalnie


                    Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 220 ° C.
Włożyć żeliwną patelnię do piekarnika i podgrzewaj przez co najmniej 10-12 minut.
W blenderze ubić jajka z mlekiem ,dodać mąkę i sól. Mieszać do uzyskania gładkiej kremowej masy. (można tez ręcznie trzepaczką )
Na rozgrzana patelnie włożyć 1 łyżeczkę masła ,delikatnie wlać ciasto ,pokrywając dno ,a następnie upiec w piekarniku. (Ostrożnie wyjąć bardzo gorącą patelnię z piekarnika.)
Holenderski naleśnik będzie się zaciągać wokół krawędzi, nawet do tego stopnia, że ​​boki zasłonią środek. To cudowny widok, kiedy oglądasz przez drzwiczki piekarnika ,gdy rośnie.
Kiedy naleśnik jest upieczony , wyjąć patelnię z piekarnika (ponownie, uważać, uchwyt jest GORĄCY) i użyć szpatułki, aby delikatnie przełożyć naleśnik na talerz  Może spaść nieznacznie po usunięciu z ciepła, co jest całkowicie normalne.
Podawać na słono ,słodko ,według własnego uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com