Konfitura jabłkowa z cynamonem i goździkami

Uwielbiam w domu ten czas, w którym jak co roku przygotowuję jesienno – zimowe przetwory. Te słodkie, kolorowe, pachnące, różne konfitury, powidła, jak i te wytrawne w zalewach octowych, jak marynowana papryka, dynia, grzyby, a także kiszone ogórki.

W domu pachnie wszelkimi konfiturami, słodkościami, lasem, ogórkami… wszędzie widać wypełnione pysznościami słoiki. Lubię to. Odprężam się wtedy, nie myślę o niczym innym jak tylko o tym, by eksperymentować, przyprawiać, smakować, próbować, jestem w swoim kulinarnym małym świecie. Uwielbiam to.

Dziś kolejny dzień kuchennych przyjemnych zmagań z domową spiżarnią – czas na konfiturę jabłkową pachnącą cynamonem i goździkami.

W domu unosi się piękny jabłkowy aromat, a całą słodycz konfitura zawdzięcza słodkim jabłkom z dodatkiem cukru pudru i cynamonu. Przełamaniem jest odrobina soku z cytryny, oczywiście możecie zastąpić ją limonką lub grejpfrutem.

Składniki:

  • 7 dużych dojrzałych słodszych jabłek
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 10 g
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • czubata łyżka cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • 5 goździków

Jak przyrządzić?

Umyte i obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubszych oczkach.

Do garnka wlej pół szklanki wody, dodaj wszystkie starte jabłka, przypraw cynamonem, dodaj goździki, sok z cytryny, cukier puder, cukier wanilinowy, dobrze wymieszaj.

Duś na średnim ogniu bez przykrycia co jakiś czas mieszając, by się nic nie przypaliło.

Jeśli zobaczysz, że konfitura ładnie się łączy w słodki sos (około 30-40 minut), zdejmij ją z ognia i napełnij nią wyparzone i dobrze wysuszone słoiczki. Ułóż je do góry dnem do ostygnięcia na bawełnianej kuchennej ściereczce. Wieczka po przewróceniu powinny być wklęsłe, gdy nie są lekko je wciśnij, pozostaną już wklęsłe.

Konfiturę możesz z powodzeniem dodawać do różnych wypieków, ciast, szczególnie pysznej domowej szarlotki, nakładać na kanapki do śniadania. Jest pyszna i zdrowa, bo domowa 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *