Bombajskie curry z ziemniakami i jajkami.
W pewnym momencie pomyślałem sobie, że mógłbym samowolnie zmienić moją część tematu dowolnego na tydzień curry. Wspomnienia z gotowania po indyjsku wciąż są u mnie żywe i niewątpliwie ciągnie mnie ku tym smakom. Jednak postanowiłem w końcu, że tydzień curry będzie jedną z pierwszych propozycji po nowym roku, a tym czasem ograniczyłem się do jednego dania. Podobny przepis już mamy na naszym blogu, ale to jest trochę inne podejście do kwestii indyjskiej, wegetariańskiej potrawki z ziemniaków. Bombajskie! A może mumbajskie?
Składniki:
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek kolendry
- 1 - 2 łyżeczki posiekanego chili
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 1 wegetariańska kostka bulionowa
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól
- olej
- 3 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
- Połowę cebuli drobno posiekać i podsmażyć na oleju do miękkości.
- Drugą połowę cebuli zmiksować na pastę z posiekanymi łodyżkami kolendry, czosnkiem, 1/4 łyżeczki soli i łyżką wody.
- Do podsmażonej cebuli dodać sporządzoną pastę oraz garam masalę i smażyć mieszając 5 minut.
- Dodać kostkę bulionową, mleko kokosowe, pomidory z puszki oraz wodę (pojemność puszki pomidorów).
- Dodać również ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę). Wymieszać, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 10 minut.
- Zdjąć pokrywkę, zwiększyć nieco ogień i gotować aż ziemniaki będą miękkie, a całość zgęstnieje.
- Dodać sok z cytryny, cukier i sól do smaku. Wymieszać.
- Dodać jajka pokrojone na ćwiartki i posypać listkami kolendry i posiekanym chili. Podawać z ryżem lub pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz