Bombajskie curry z ziemniakami i jajkami.

curry wegetariańskie z ziemniakami i jajkami
W pewnym momencie pomyślałem sobie, że mógłbym samowolnie zmienić moją część tematu dowolnego na tydzień curry. Wspomnienia z gotowania po indyjsku wciąż są u mnie żywe i niewątpliwie ciągnie mnie ku tym smakom. Jednak postanowiłem w końcu, że tydzień curry będzie jedną z pierwszych propozycji po nowym roku, a tym czasem ograniczyłem się do jednego dania. Podobny przepis już mamy na naszym blogu, ale to jest trochę inne podejście do kwestii indyjskiej, wegetariańskiej potrawki z ziemniaków. Bombajskie! A może mumbajskie?

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 - 2 łyżeczki posiekanego chili
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1 wegetariańska kostka bulionowa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól
  • olej
  • 3 jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:

  • Połowę cebuli drobno posiekać i podsmażyć na oleju do miękkości.
  • Drugą połowę cebuli zmiksować na pastę z posiekanymi łodyżkami kolendry, czosnkiem, 1/4 łyżeczki soli i łyżką wody.
  • Do podsmażonej cebuli dodać sporządzoną pastę oraz garam masalę i smażyć mieszając 5 minut.
  • Dodać kostkę bulionową, mleko kokosowe, pomidory z puszki oraz wodę (pojemność puszki pomidorów).
  • Dodać również ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę). Wymieszać, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 10 minut.
  • Zdjąć pokrywkę, zwiększyć nieco ogień i gotować aż ziemniaki będą miękkie, a całość zgęstnieje.
  • Dodać sok z cytryny, cukier i sól do smaku. Wymieszać.
  • Dodać jajka pokrojone na ćwiartki i posypać listkami kolendry i posiekanym chili. Podawać z ryżem lub pieczywem.

Komentarze