czwartek, 30 listopada 2017

Pełnoziarniste naleśniki orkiszowe z twarogiem i sosem malinowym


Muszę przyznać, że lubię nie tylko jeść, ale też przygotowywać naleśniki. Często eksperymentuję zmieniając składniki. Zamiast mleka wykorzystuję często maślankę, ale tym razem zastąpiłam ją po części jogurtem naturalnym i śmietaną, co również dało ciekawy efekt. Gotowe naleśniki podałam z nadzieniem tradycyjnym, bo twarogiem, ale za to z dodatkowym akcentem w postaci sosu malinowego. Sprawił on, że ze zwykłej potrawy zrobiła się niezwykła i bajecznie pyszna. Mój półtoraroczny syn był oczywiście innego zdania, bo wcinał same naleśniki, bez żadnych dodatków :-) 



SKŁADNIKI

Na naleśniki:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 200 ml mleka
  • 150 ml śmietany 30%
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Na polewę malinową:

  • 280 g mrożonych malin
  • 100 g cukru trzcinowego
Na masę twarogową:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 180 g jogurtu naturalnego


WYKONANIE

Naleśniki: Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier trzcinowy, olej rzepakowy, jogurt naturalny, mleko i śmietanę, po czym zmiksować. W osobnej misce wymieszać oba rodzaje mąki orkiszowej. Składniki sypkie wsypać do mokrych, ponownie zmiksować i odstawić masę naleśnikową na 30 minut. 

Masa twarogowa: Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier trzcinowy, jogurt naturalny i zagnieść widelcem, po czym wymieszać.

Polewa malinowa: Na niewielką patelnię lub do rondelka przełożyć połowę malin (maliny wcześniej odmrozić), dodać cukier trzcinowy i podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Gdy całość już lekko zgęstnieje, to wyłączyć palnik, dodać pozostałe maliny i wymieszać.

Rozgrzać dużą patelnię teflonową i wlewać na nią po chochli ciasta naleśnikowego rozlewając je na całość patelni kolistym ruchem ręki. Smażyć krótko z obu stron do lekkiego zarumienienia. Gotowe naleśniki posmarować masą twarogową, zawinąć w rulon i podawać polane sosem malinowym.

Uwagi: Żeby naleśniki ładniej wyglądały, to można je przekroić na pół po zawinięciu. Można je również składać tradycyjnie w koperty.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz