Kolejna wariacja w temacie mięsnego gulaszu...
Tym razem efekt finalny to delikatny gulasz z piersi kurczaka z dodatkiem pachnących lasem grzybów i sycącej dyni.
Idealnie smakuje z kaszą jaglaną i kwaśną surówką 😊
ok. 300 g obranej i pokrojonej w równą kostkę dyni
grzyby leśne - mogą być mrożone lub suszone - ok 2 garście
1 duża cebula lub 2 średnie
2-3 łyżki śmietany 30%
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina tymianku świeżego lub suszonego
3 łyżki oleju rzepakowego
Cebulę pokroić w grubą kostkę. Do rondelka wlać olej, rozgrzać, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz odrobinę tymianku.
Dodać pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, wymieszać, podsmażyć ok 5 minut i podlać gorącą wodą - ok 100 ml. Poddusić mięso ok. 15 minut. Następnie dodać dynię pokrojoną w kostkę, dolać ewentualnie jeszcze gorącej wody i dalej dusić do miękkości dyni i mięsa.
Kiedy mięso i dynia są już miękkie dodać grzyby i dusić dalej.
Jeśli dodacie grzyby mrożone to należy często mieszać bo całość może się bardzo łatwo przypalić. Grzyby świeże lub mrożone mocno zagęszczą gulasz.
Jeśli dodacie grzyby suszone należy je dzień wcześniej namoczyć i obgotować, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń.
Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz dolać ok. 3 łyżki śmietany. Przemieszać całość i odstawić na ok 15 minut do przegryzienia się smaków.
Podawać z kaszą jaglaną i kwaśną surówką.
Smacznego 😋
Tym razem efekt finalny to delikatny gulasz z piersi kurczaka z dodatkiem pachnących lasem grzybów i sycącej dyni.
Idealnie smakuje z kaszą jaglaną i kwaśną surówką 😊
Składniki:
1 duża, podwójna pierś z kurczakaok. 300 g obranej i pokrojonej w równą kostkę dyni
grzyby leśne - mogą być mrożone lub suszone - ok 2 garście
1 duża cebula lub 2 średnie
2-3 łyżki śmietany 30%
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina tymianku świeżego lub suszonego
3 łyżki oleju rzepakowego
Dodać pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, wymieszać, podsmażyć ok 5 minut i podlać gorącą wodą - ok 100 ml. Poddusić mięso ok. 15 minut. Następnie dodać dynię pokrojoną w kostkę, dolać ewentualnie jeszcze gorącej wody i dalej dusić do miękkości dyni i mięsa.
Kiedy mięso i dynia są już miękkie dodać grzyby i dusić dalej.
Jeśli dodacie grzyby suszone należy je dzień wcześniej namoczyć i obgotować, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń.
Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz dolać ok. 3 łyżki śmietany. Przemieszać całość i odstawić na ok 15 minut do przegryzienia się smaków.
Podawać z kaszą jaglaną i kwaśną surówką.
Smacznego 😋
uwielbiam to połączenie - grzyby i dynia <3
OdpowiedzUsuńdelikatny, bogaty smak... ja też polubiłam, szczególnie, że w tym roku grzybów było pod dostatkiem:-)
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńDzięki:-)
Usuń