czwartek, 30 listopada 2017

Krupnik

Zupa z wkładem z produktów węglowodanowych to element obiadu - części 1. Węglowodany, a po nich przerwa ok. 2 godz. lub jeśli nie czujecie głodu trochę dłużej i wtedy czas na część składającą się z produktów neutralnych np.: surówki i produktów białkowych, czyli np. kawałka pieczeni, ryby lub w przypadku wegetarian jajka sadzonego... A w przypadku wegan potrawy np. z soi lub fasoli... ☺

Składniki:
  • 140g kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 1,5l rosołu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • ćwiartka selera (średniej wielkości)
  • kawałek pora
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego 
  • natka pietruszki
  • łyżka domowej wegety
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, myjemy, a następnie kroimy w kostkę lub słupki i wkładamy do garnka z rosołem. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do zagotowania. Gdy wszystko zacznie nam się gotować wsypujemy kaszę, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu aż kasza i warzywa będą miękkie. Na końcu doprawiamy wegetą, solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki. Jeśli ktoś lubi krupnik bardziej gęsty to trzeba dodać więcej kaszy.

Smacznego :)




Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz