czwartek, 30 listopada 2017

Marynowany seler naciowy według Gordona Ramsay'a


Hej!
Dzisiaj proponuję Wam selera naciowego w zalewie słodko – kwaśnej. Seler naciowy ma specyficzny smak i zapach i nie każdemu, "podchodzi" ale w marynacie octowej wyraźnie łagodnieje. Można go wykorzystać do sałatek lub jako dodatek do mięsa, albo tak pochrupać. Jest pyszny.

Potrzebujemy:

  • 1 seler naciowy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • ½ łyżeczki goździków
  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki wody



Z podanych składników robimy zalewę octową i zagotowujemy. Selera myjemy, kroimy ukośnie na kawałki i umieszczamy w słoiku. Wlewamy gorącą zalewę i zostawiamy by ostygło. Potem można się już tylko cieszyć nowymi doznaniami smakowymi. Nam najbardziej smakował na drugi dzień. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz