Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Deser z marakują

Deser z marakują

Delikatny i kremowy deser z marakują... Można go podać w pucharku lub kieliszku. Ten efektowny krem szykuje się błyskawicznie. W przepisie można pominąć alkohol. Wówczas krem mogą zajadać również dzieci. Marakuja jest bardzo specyficznym, lekko kwaśnym owocem. Myślę, że taki deser z dodatkiem marakui to świetna propozycja na każde przyjęcie. 

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2-3

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 4 marakuje
  • 150 ml śmietanki kremówki np. 30%
  • 2 żółtka jaj
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki rumu, likieru amaretto lub domowej nalewki
  • sok z polówki cytryny

Deser z marakują

W niewielkiej misce wymieszaj ze sobą: sok z połowy cytryny, miąższ z marakui oraz alkohol. Możesz użyć rumu, likieru amaretto lub ulubionej nalewki (cytrynowa, z winogron..). Alkohol pomiń w przepisie jeśli szykujesz deser dla dzieci lub wolisz zjeść krem bez procentów. Deser bez alkoholu ma delikatniejszy, owocowy smak. Pamiętaj, że alkohol może odrobinę zmienić barwę mieszanki

Umyj jajka. Oddziel białka od żółtek. Białka możesz wykorzystać do zrobienia pysznych piankowych obłoczków. Żółtka umieść w niewielkiej misce. Dodaj do nich dwie łyżki cukru pudru (trzecia łyżka idzie do śmietanki). Żółtka z cukrem pudrem ubijaj mikserem na jasny puch przez około 3 minuty. 

Do trzeciego, wysokiego naczynia wlej bardzo dobrze schłodzoną słodką śmietankę. Czystymi mieszadłami miksuj śmietankę około minuty. Dodaj łyżkę cukru pudru i miksuj dalej całość do dwóch minut. Śmietanka powinna zgęstnieć. Dodaj do niej krem z żółtek i delikatnie wymieszaj całość. 

Do przygotowanych pucharków wyłóż porcje kremu. Na wierzch zaś wylej koktajl z marakui. Podawaj od razu.

Deser z marakują, 1
Deser z marakują, 2

Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (73 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Przepis z marakują

Owoce marakui coraz częściej pojawiają się w polskich sklepach. Pierwotnie uprawiana była w Ameryce Południowej. Jedni twierdzą, że marakuja znana też jako passiflora lub męczennica pochodzi z Brazylii, inni że z Kolumbii, czy terenów Meksyku. Najlepiej rośnie w tropikach. Marakuja bardzo dobrze radzi obie Azji. Marakuję w Polsce zazwyczaj zjada się samą lub w deserach. Bardzo popularne są serniki na zimno z marakują oraz najróżniejsze przepisy na kremy w pucharkach. 

Przepis na krem z marakui

Poznaj mój sposób na krem z marakują. Bardzo ważne jest, by pokazać i wydobyć jej cytrusowy smak. Pulpa z marakui wygląda bardzo atrakcyjnie i warto umieszczać ją na szczycie serników i deserów podawanych na zimno. Taki deser z marakują to super pomysł na słodką przekąskę na imprezy, czy Sylwestra.