Witajcie! Dziś pomysł na tortillę obiadową w wersji lekko pikantnej.
Składniki (na 4 tortille):
1 podwójna pierś z kurczaka
4 placki tortilli (kupiłam z chili)
2 pomidory
1 papryka
1 czerwona cebula
sól
pieprz
ketchup
2 szklanki rozgniecionych płatków kukurydzianych
glazura do kurczaka: (mieszamy wszystko razem w misce)
3 łyżeczki musztardy dijon
2 łyżeczki miodu
sos ostry do tortilli:
2 -3 łyżeczki musztardy dijon
4-5 łyżeczek śmietany 12%
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Zaczynamy od fileta, którego myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy na małe kawałki. Pokrojonego fileta obsypujemy solą, pieprzem, dokładnie mieszamy w glazurze, następnie umieszczamy na talerzu z płatkami i obtaczamy z dwóch stron. Takie kawałki fileta układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez jakieś 20-30 minut. Po jakimś czasie polecamy wyjąć jeden kawałek i przekroić, sprawdzić, czy mięso jest już upieczone.
Paprykę kroimy w małe paseczki, cebulę w piórka, a pomidor w półplasterki.
Na rozgrzanej dość dobrze patelni grzejemy nasze placki, a następnie umieszczamy na talerzu.
Ciepłą tortillę smarujemy ostrym sosem z musztardy, na to kładziemy kurczaka, paprykę, cebulę i pomidora. Wierzch polewamy ketchupem. I zwijamy - najpierw dół zawijamy do środka, a potem lewą część do środka i prawą. I gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz