wtorek, 25 października 2016

Miodowe toffie

Miodowe Toffie

Zdecydowanie ciasto nie należące do lekkostrawnych, czy wytrawnych.
Ciasto jest słodziutkie niczym miód i takie ma być. 
Masa krówkowa i cudowna masa orzechowa sprawiają, 
że trudno zaprzestać na jednym kawałku.
Pamiętam, gdy byłam mała to uwielbiałam podjadać tę masę orzechową - 
mimo że jest słodka potrafi wciągnąć.





Składniki

Na ciasto:
500 g mąki
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki miodu
125 g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Na krem śmietanowy:
600 g śmietanki 36 %
4 łyżeczki żelatyny
4 kopiaste łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego

Na masę orzechową:
1 szklanka (250 ml) śmietany 18% słodkiej
2 szklanki cukru
20 dag posiekanych orzechów włoskich
100 g masła 

Dodatkowo:
Parę łyżek miodu 
1/2 puszki masy krówkowej (200 g)

Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę z sodą oczyszczoną przesiać na miskę. Dodać masło i przesiekać je nożem. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. 
Podzielić je na 3 części. 
Piekarnik nagrzać do 180 st. 
Formę o wymiarach 24x26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i mocno zarysować brzegi dna. Wyjmujemy papier z formy i układamy na nim jedną część ciasta ciasta. Oprószamy lekko mąką i rozwałkowujemy na kształt foremki. (Dla ułatwienia można ciasto uprzednio schłodzić w lodówce przez około 30 min). Rozwałkowane ciasto wkładam wraz z papierem do formy, wyrównujemy brzegi. 
Piec 13-15 min do uzyskania złotego koloru. Ciasto wyjmujemy i studzimy.
Tok postępowania przy 2 pozostałych częściach ciasta taki sam.

Na pierwszej części ciasta rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy drugą częścią. Rozsmarowujemy cienką warstwę miodu - doda to ciekawego posmaku śmietance. 

Krem śmietanowy:
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukry. Do chłodnej żelatyny wmieszać 2-3 łyżki żelatyny i natychmiast wmiksować do pozostałej masy. 
Przełożyć na warstwę miodu i wyrównać. 
Przykryć trzecią częścią ciasta. Schłodzić w lodówce

Masa orzechowa:
Śmietankę z cukrami gotować około 10 min w garnuszku z grubym dnem. Trzeba uważać, by masa nie wykipiała, dlatego trzeba ją często mieszać.  Masa powinna zacząć delikatnie gęstnieć. Dodać masło i nadal gotować przez 5 min. Dodać orzechy gotować ok. 10 min aż masa zacznie wyraźnie gęstnieć. (Po przestudzeniu masa będzie jeszcze bardziej gęsta). Przestudzić. 
Przełożyć masę na ostatnią część placka. 
Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej smakuje drugiego dnia, gdy miodowe placki lekko zmiękną pod wpływem mas. 


Smacznego pałaszowania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print