czwartek, 16 listopada 2017

Pasta z boczku

Dzisiaj kolega z pracy zrobił mi takiego smaka jedząc bułeczkę z pastą boczkową, że myśl o tym chodziła za mną cały dzień mimo innych smakołyków które miałem ze sobą. Po powrocie do domku wyjazd na szybkie zakupy, potem 10 minut roboty i w końcu mogłem zaspokoić swoje żądze smakowe :)

Do przygotowania pasty potrzebne są następujące składniki:
  • 0,5 kg wędzonego boczku
  • trochę startego sera. U nas była resztka mozarelli
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy- pieprz, majeranek i słodka lub ostra papryka, gałka muszkatołowa
Do roboty :)
Kroimy boczek i cebulę na takie kawałki, żeby zmieściły się do maszynki.
Mielimy wszystko razem maszynką używając sitka z najmniejszymi otworami. Można też użyć sitka o średnich otworach, ale chyba najmniejsze są najlepsze.
Teraz doprawiamy masę pieprzem, papryką, majerankiem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy i gotowe :)
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz