wtorek, 28 listopada 2017

Tarta kajmakowa z jabłkami

Dzisiaj coś mega smacznego. To jest takie dobre, że aż nie wiem jak polecać. Tartę zrobiliśmy przypadkiem, bo w lodówce było pół puszki kajmaku którego używaliśmy do tortu dacquoise, zostało trochę jabłuszek które wykorzystywaliśmy do najłatwiejszego ciasta z owocami. Chwila namysłu i stwierdziliśmy że zrobimy z tego tartę. Finalnie przerosła nasze oczekiwania.

Do zrobienia tarty potrzebne będą następujące składniki:
  • 250 g mąki pszennej (typ 400-500)
  • 125 g zimnego masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (dark muscowado, dry "amarena" lub melasy)
  • 2 kropelki aromatu śmietankowego
  • 1 duże jabłko
  • 0,5 puszki masy kajmakowej
  • garść posiekanych orzechów włoskich (nie za drobno)
  • Odrobina cynamonu do posypania
 Do roboty.
Mąkę przesiewamy do misy malaksera, masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki, wbijamy jajko i wsypujemy cukier oraz opcjonalnie dodajemy aromat. Włączamy mikser i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji (ok 2 minuty na średnich obrotach).
Po wyrobieniu ciasta formujemy je w kulkę , zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
W czasie jak ciasto się chłodzi obieramy jabłko i kroimy na kawałki grubości ok 3-4mm.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je na średnicę ciut większą niż średnica formy i wykładamy nim formę dociskając mocno brzegi. Ciasto na dnie nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy blachę do piekarnika i podpiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyjmujemy blachę i na dno wykładamy masę kajmakową.
Masę kajmakową posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Na wierzchu układamy jabłka i posypujemy je cynamonem
Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.
Po upieczeniu dajemy tarcie ostygnąć i gotowe. Smacznego :)
Jabłka jako inspiracja w kuchni




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz