Pulpety z papryką w sosie pomidorowym










Pyszne, aromatyczne pulpeciki z papryką w sosie pomidorowym. 

Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, bo całość nam zajmie tylko 25 minut. 

Do tego tylko makaron i pyszne, pożywne danie mamy gotowe.








Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • bazylia
  • oregano
  • sól, pieprz


Wykonanie:


Cebulę umyć, obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. 2 ząbki czosnku drobno posiekać. Do miski włożyć mielone, dodać cebulę, namoczoną bułkę, jajko, czosnek, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy okrągłe kuli i obtaczamy je w mące. Paprykę, cukinię pokroić na mniejsze kawałki, cebulę pokroić w półksiężyce, pozostały czosnek posiekać. W rondlu zeszklić cebulę, dodać paprykę, cukinię oraz czosnek, smażyć 5 minut. Następnie dodać pomidory z puszki, oregano, bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Wlać około 2 szklankami wody (bulion), zagotować. Następnie dodać klopsiki, całość dusić około 20 minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy, w razie potrzeby doprawić do smaku. Smacznego!















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);