środa, 29 listopada 2017

Polędwiczki wieprzowe panierowane w ziołach i parmezanie

Soczyste, pełne ziołowego aromatu polędwiczki - doskonały, pochodzący z włoskiej kuchni, prosty przepis na obiad :) 

polędwiczkiSKŁADNIKI (dla 4 osób -1 porcja 350 kcal)
400-450 g polędwiczki wieprzowej
50 g twardego sera dojrzewającego 
startego na małych oczkach
1 jajko
75 g bułki tartej
sól, pieprz
świeże zioła: rozmaryn, szałwia
mięta, natka pietruszki
oliwa z oliwek


PRZYGOTOWANIE
polędwiczkaPiekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Siekamy zioła i mieszamy z utartym serem, bułką tartą i kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Panierka powinna być wilgotna, ale nadal sypka. 
Mięso przecinamy na dwa równe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Zamaczamy w roztrzepanym jajku, a potem obtaczamy w ziołowo-serowej panierce. Obsmażamy na rozgrzanej oliwie po 5 minut z każdej strony, a potem zapiekamy 10-15 minut. Podajemy pocięte w plastry z ulubionymi dodatkami. Smacznego :) 

pieczone polędwiczki
polędwiczka wieprzowa
Przepis pochodzi z książki "Italia do zjedzenia", której recenzję przeczytacie tutaj KLIK!

1 porcja (100 g)- ok 350 kcal
- białko - 29 g
- tłuszcze - 19 g
- węglowodany - 13.5 g
- błonnik - 1.15 g

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 

1 komentarz:

  1. Świetnie to wygląda, ja ostatnio skusiłem się na polędwiczki w sosie chrzanowym i również wyszły świetne! :)

    OdpowiedzUsuń