Dyniowa drożdżówka

Pyszna drożdżówka z dodatkiem dyni.
  • 20 dkg obranej dyni
  • 25 dkg dżemu z dyni
  • 50 dkg mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 10 dkg masła
  • 40 g drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia
Miąższ dyni pokroić w kostkę i ugotować w połowie szklanki mleka na gładką masę [można na koniec dodatkowo zmiksować].Drożdże wymieszać z 1/2 łyżki cukru i pozostałym letnim mlekiem (1/4 szklanki) i łyżką mąki.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, cukier, roztopione letnie masło, sól oraz zmiksowaną dynię. Ciasto wrobić, przykryć, odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Następnie krótko wyrobić i przełożyć na stolnicę lekko wysypaną mąką. Rozwałkować na długość keksówki, a w boki rozwałkować na tyle, by ciasto dało się zrolować . Wierzch ciasta posmarować dżemem pozostawiając dookoła ciasta nieposmarowany pas szerokości około 1 cm. Z prawej i lewej strony ciasto rolować ku środkowi, końce ciasta zawinąć pod spód. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni i wstawić ciasto na około 30 minut. Wystudzić na kratce, posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.