Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami

Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami, jedno z moich ulubionych dań o tej porze roku.  Pierogi wyszły pyszne, poezja smaku :) 


Ciasto
  • 1/2kg mąki
  • 1-2 jaka
  • 120 ml szl ciepłej wody
  • Sól

Nadzienie
  • 20dag mięsa
  • ½ kg kapusty kiszonej
  • 5 dag grzybów
  • 1 nieduża cebulka
  • Sól
  • Pieprz


Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wrobić ciasto do uzyskania jednolitej miękkiej masy. Następnie rozwałkować i wykrawać krążki. Na  środek każdego nakładać farsz, złożyć na pół i dobrze skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody. Przykryć o wolno gotować. Gdy wypłyną gotować jeszcze około 3minuty .
Farsz do pierogów

Kapustę ugotować odcisnąć wodę, następnie zemleć w maszynce o grubym sitku. Grzyby namoczyć w wodzie i zostawić na noc, po czym ugotować, odlać wodę i drobno pokroić. Mięso ugotować lub usmażyć zemleć na drobniejszym sitku, cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu. Wszystko połączyć i doprawić do smaku.

Brak komentarzy: