2017/11/27

Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem

Lubię wszelkie nowości kulinarne na półkach sklepowych. Od niedawna w jednym z moich ulubionych miejsc, znaleźć można przepyszne, wędzony twaróg. Smakuje idealnie solo, a w połączeniu z innymi składnikami jeszcze lepiej! Kremowy, delikatny, niedrogi, taki dobry! Ten oto twaróg połączyłam z pieczonym burakiem i delikatnym szpinakiem baby. Do tego lekki dressing na bazie miodu i oliwy z oliwek i gotowe! Lekkie śniadanie, przystawka czy niezły pomysł na np. Andrzejkowe Party! 

Dla urozmaicenia smaków, można dodać podprażone na suchej patelni orzechy włoskie, słonecznik czy posypać ziarnami sezamu. Bardzo lubię łączyć pieczone buraki z kremowym serkiem i czarnuszką, doskonale to smakuje! Jeszcze tylko chrupiąca ciabatta i gotowe!






Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem / 2 porcje

Składniki:

sałatka:
  • 1 duży, upieczony lub ugotowany burak
  • 100 g szpinaku baby
  • 1/2 kawałka wędzonego twarogu
  • oliwa z oliwek
  • 2 szczypty suszonego oregano
na dressing:
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Szpinak rozkładamy na talerzykach.
  • Buraka kroimy na cienkie plasterki.
  • Układamy na szpinaku.
  • Wierzch sałatki posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem.
  • Z oliwy z oliwek wymieszanej z miodem, solą i pieprzem przygotowujemy dressing.
  • Dressingiem skrapiamy sałatkę.
  • Podajemy z chrupiącym pieczywem, polecam ciabattę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz