Czebureki z mięsem

Gruzińskie Czebureki ostatnio skradły moje serce. To delikatne ciastko twarogowe z soczystym farszem mięsnym. Smażone na głębokim tłuszczu po przegryzieniu lub przekrojeniu uwalnia się z nich delikatny aromat i wypływa z nich lekki bulion. 

Porcja na ok 26 pierogów

Składniki:
ciasto
1 kg twarogu tłustego
950 g mąki
1 jajko
1 żłótko
1,5 łyżeczki sody 
400 ml śmietany 18%

farsz
1,5 kg mięsa mielonego (wołowo -wieprzowe)
2 ząbki czosnku
450 ml śmietany 30%
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
farsz
do mięsa mielonego dodajemy sprasowany czosnek, śmietanę i przyprawy do smaku. Następnie wyrabiamy farsz.

ciasto 
Wszystkie składniki na ciasto łączymy z sobą i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 0,5 cm i wycinamy kółka (użyłam do tego małej miseczki) w środek krążka układamy dość sporo farszu, a następnie sklejamy jak pierogi.

Pierogi smażymy na głębokim oleju 8 minut z jednej strony i 2 minuty z drugiej w 180 C. Możecie smażyć pierogi w frytkownicy.  




Smacznego!

Komentarze

  1. Mieso mielone surowe ma byc?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można przygotować je wcześniej i zamrozić? Tylko czy później wrzucać na olej zamrożone czy czekać aż się rozmrożą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mroziłam i smażyłam zamrożone. Po usmażeniu smakują tak samo 😉 jednak nie rosną tak jak świeże i ciasto jest bardziej zbite.

      Usuń
  3. Its like you read my mind! You seem to know so much about this,
    like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is great blog.
    An excellent read. I will certainly be back.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty