piątek, 31 października 2014

Lablabi

Zupa śniadaniowa pochodząca z kuchni Tunezyjskiej. Jest wegetariańska, ale za to bardzo syta oraz pożywna, jak na poranne śniadanie. Zupa powstaje na bazie cieciorki, bulionu i harrisy. Z pewnymi dodatkami :) Podajemy z kromką czerstwego, ciemnego pieczywa, razowymi grzankami, jogurtem typu greckiego oraz jajkami ugotowanymi na półmiękko z domieszką świeżej natki z pietruszki. Zapraszam więc na śniadanie... :) 

 Lablabi

SKŁADNIKI: 
- 3 szklanki ugotowanej cieciorki
- 1 litr bulionu drobiowo-warzywnego
- 2-3 łyżki kaparów 
- 2 łyżki harrisy
- mały pęczek natki z pietruszki 
- 4 gałązki kolendry
- 4 duże ząbki czosnku (posiekane)
- pół puszki pomidorów 
-  ja rozszerzałam przepis o 2 łyżki soczewicy czarnej i czerwonej 
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- sól do smaku 

PRZYGOTOWANIE:

Cieciorkę moczymy przez noc i gotujemy aż bedzie miękka ok. 3,5h. Następnie ugotowaną cieciorkę wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy soczewicę, przyprawy, pomidory i resztę  składników. Gotujemy aż czerwona soczewica się rozgotuje. 







Gotową zupę wlewamy do miseczki, posypujemy natką pietruszki, razowymi grzankami, jeśli ktoś chce to dodaje jajko i jogurt.






                          Smacznego :)















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz